vrijdag t/m zondag 14.00 – 17.30 uur
Back to all Events

Lezing ” ‘t Weer is de Vorm van Klimaat”

Wednesday, 10 May 2023

Ook al kun je tegenwoordig geen krant meer openslaan of er staat wel een bericht in over klimaatverandering. Het feit blijft, dat klimaat niet direct zichtbaar is. Voor de directe waarneming bestaat klimaat helemaal niet, het weer is waarneembaar.

In het verlengde hiervan liggen vier vragen:
Hoe zijn we op het idee gekomen van klimaat, hoe weten we dat het klimaat verandert, hoe komen we erbij dat er ijstijden geweest zijn en wanneer zijn we begonnen de natuurlijke loop van het klimaat te veranderen.

De inzichten over hoe klimaat als natuurlijk proces aanwezig was, geeft ook inzicht in hoe we de huidige verandering kunnen inschatten

Vervolgens is in de tegenwoordige artikelen over klimaat te lezen, dat de mens de huidige klimaatverandering veroorzaakt. Waarin aangegeven wordt dat dit komt door de industrialisatie die sinds 1850 aan de gang is, implicerend dat het stabiele klimaat in de tijd ervoor de natuurlijk gegeven toestand is.

Ik zal in de voordracht laten zien, ik volg hier de paleo-klimatoloog William Ruddiman, dat de mens al veel langer de natuurlijke gang van het klimaat verandert. Ook de meest primitieve vormen van de ‘prolongement du corps miraculeux’, dwz. het hanteren van gereedschap van steen en bot en primitieve wapens, veranderde de ontwikkeling van het klimaat. De pandemieën bleken een essentiële factor om het klimaat stabiel te houden.
Het is de overgang van de energiebron “Flow” (windmolens en watermolens) naar “Stock” (brandstof die je kunt opslaan en verhandelen) die dit patroon doorbrak en de gehele economische structuur veranderde.

Wil je de lezing bezoeken dan graag even een berichtje aan onderstaand email adres, zodat we ongeveer weten hoeveel mensen er komen.

Locatie: Robson/StichtingVierkwart – Blekerstraat 165 7512 DT Enschede
Toegang is gratis
Contact: Otto Huizinga – e: otto@wxs.nl – t: 053-4340020

  • Organizer Name: Otto Huizinga
  • Phone: 053-4340020
  • Email: otto@wxs.nl
  • Type: Lezing
  • Time: 10 May 2023 - 19:30 - 21:00
  • Venue:Het Robson

Stichting Vierkwart © All Rights Reserved.