vrijdag t/m zondag 14.00 – 17.30 uur
Back to all Events

Lezing “Creatieve werkelijkheid”

Wednesday, 31 May 2023

Sinds de Verlichting gaan de Europese geschiedenis en de werkelijkheidsopvatting uit van een object en een subject. Afhankelijk van waar je staat zie je een andere werkelijkheid. We hebben echter geleerd dat er een objectconstante is, dus ook als je een object maar voor een deel ziet, is het een en hetzelfde object van welke kant je het ook bekijkt. Daar doet het subjectieve standpunt en perspectief niets aan af.

Dat er een objectconstante is, werd niet door iedereen zo gezien. Bijvoorbeeld de Hopi’s dachten dat als je uit een situatie vertrekt naar een ander dorp, dan verdwijnt het dorp waaruit je vertrokken bent. Er lijkt geen stabiele ruimte en geen tijd-continuüm te zijn zoals wij die kennen. Er is wel de werkelijkheid van de menselijke waarneming.

In mijn presentatie over optische verschijnselen met de nadruk op ‘mirages’ blijkt dat als je uitsluitend de werkelijkheid van de waarneming volgt het inzicht van de Hopi’s nog niet zo gek is.

Tegenwoordig hebben we echter ook inzichten over hoe lichtstralen verlopen door de atmosfeer. Daarom kan ik naast het tonen van interessante beelden van verdubbeling, omkering, verwording en verdwijning ook iets zeggen over hoe het kan dat deze dingen in de waarneembare wereld gebeuren.

Wil je de lezing op 31 mei in ‘ Robson/StichtingVierkwart ’ bezoeken, meld je komst dan bij onderstaand email adres zodat we kunnen inschatten hoeveel mensen er komen.

Adres: Blekerstraat 165 Enschede
Aanvang 19.30 u.
Toegang is gratis.

Otto Huizinga e: otto@wxs.nl t: 053 4340020

  • Organizer Name: Otto Huizinga
  • Phone: 053-4340020
  • Email: otto@wxs.nl
  • Type: Lezing
  • Time: 31 May 2023 - 19:30 - 21:00
  • Venue:Het Robson

Stichting Vierkwart © All Rights Reserved.